Termin: 06.10–15.10.2017
Cena: 2 600 PLN

Inspirujący tytuł przygody ferratowej w bajecznym regionie musi nosić znamię szaleństwa i pewien kontrapunkt składników programowych. Oczywistym jest, iż należy tak poukładać kolejność atrakcji, aby na ferratach dłonie nie ślizgały się od szpeku na metalowej linie, a i głowa niezbyt ciążyła po degustacji „palety” wina… Chodź z winem jest tak, jak pieśń regionalna woła – „napój bogów to przecie…”, a reszta, to tylko przewlekła choroba. Z życia poniekąd wzięte i nie bez znaczenia są tutaj ujęte główne atrakcje. Szalenie ciekawe ferraty o różnym stopniu trudności, jednakże bez wygórowanej ekstremy. Piękne widoki na jeziora, dolinę Piana Rotaliana, sekretne wąwozy nasycone wodą wodospadów i dziką zielenią, pionowe skały o różnej morfologii oraz rozległe panoramiczne tarasy płaskowyżów. Takie atrakcje w jesiennej oprawie łagodnego klimatu są idealnym sposobem na urlop. Korzystając z pory roku nie można było pominąć degustacji doskonałych win w lokalnej kantynie oraz smacznej oprawy w hotelu, który bez wątpienia podczas sytych kolacji podkreśli kulinarny charakter regionu. Tradycyjnym daniem Górnej Adygi jest speck. Co kryje się pod tą nazwą? To nic innego jak wędzony, suszony boczek z kością, serwowany jako przystawka lub przekąska. Wyrabiany w małych zakładach w Dolinie Venosta, poddawany długiemu procesowi wędzenia i dojrzewania, dzięki czemu przesiąka ciekawym aromatem jałowca. Do dzieła zatem! Niech się smuci ten, kto nie może. Bądź uczestnikiem wyjątkowej, kulinarno-sportowej przygody, w krainie, gdzie ferraty, wino i speck nasycą twoje ciało i podniebienie.

 

 

PROGRAM WYCIECZKI

 

Dzień 1.

Wyjazd z kraju. Przejazd nocny przez Czechy i Austrię.

 

Dzień 2.

W godzinach południowych przyjazd do miasteczka Ora – Auer (242 m n.p.m.) położonego w dolinie w regionie Górnej Adygi. Estetyczne centrum zachęca do wieczornych spacerów po uroczych zaułkach, w których obecny jest wiejski charakter osady otoczonej winnicami. Zakwaterowanie w hotelu i czas wolny. Spotkanie z przewodnikiem i prezentacja programu. Kolacja, nocleg.

 

Dzień 3. FERRATA DELLE AQUILE (grupa Paganella – Dente di Corno)

Śniadanie. Przejazd autokarem do miasteczka Andalo (1040 m n.p.m.). Wyjazd kolejką górską oraz wyciągiem krzesełkowym na szczyt La Roda Paganella (2125 m n.p.m.). Z płaskowyżu Paganella rozciąga się widok na dolinę Górnej Adygi, Dolomity Brenta oraz na Jeziora: Molveno i Gardę. Krótkie (ok. 10 min.) zejście szutrową drogą do ubezpieczonego szlaku, który prowadzi po półkach skalnych do miejsca właściwej ferraty. Łatwy początek ferraty prowadzi w dół wzdłuż wąwozu Battisti oraz trawersem pod naturalnymi zgłębieniami i łukami skalnymi. Następnie skalny trawers ferratą otwiera dużą ekspozycję, a odcinkami wymaga użycia sporej siły w miejscach lekko przewieszonych. Nie brakuje pionowych odcinków wspinaczki w dół i w górę, które w miejscach trudnych dobezpieczone są w metalowe klamry. Nad przepaścią między turniami rozciągnięty jest most tybetański, po przejściu którego szlak wiedzie po pionowej skale w górę. Ferrata kończy się na pulpicie Trono dell’Aquila. Drodze ferratowej towarzyszy ciągły widok na rozległą dolinę Adygi. Powrót do stacji kolejki (ok. 20 min.) wygodnym szlakiem po płaskowyżu Paganella. Zjazd wyciągiem krzesełkowym i kolejką górską do Andalo. Powrót autokarem do hotelu. Kolacja, nocleg.

Czas przejścia szlaku ok. 5 godz. Przewyższenie szlaku 300 m, w tym ferraty 280 m. Stopień trudności ferraty – średnia, odcinkami trudna.

 

Dzień 4. SZLAK UBEZPIECZONY GIOVANELLI (Grupa Mendola – Burrone di Mezzocorona)

Śniadanie. Przejazd autokarem do miasteczka Mezzocorona – Burrone (220 m n.p.m.). Wygodny szlak (ok. 30 min.) prowadzi w głąb skalnego kanionu, gdzie zaczyna się ferrata. Całość ubezpieczonego szlaku przebiega wewnątrz głębokiego kanionu wyrzeźbionego przez strumień Burrone. Fantastyczna wspinaczka między skałami wapiennymi w towarzystwie licznych wodospadów. Ferrata uposażona jest w metalowe drabiny, klamry, poprzeczne kładki oraz metalowe liny. Przejścia w bliskim sąsiedztwie spływającej wody, przez wąskie szczeliny skał, okapy i pionowe ściany tworzą fantastyczną przygodę. Ferrata kończy się w lesie na wysokości (680 m n.p.m.), skąd wygodnym szlakiem podchodzi się do osady Monte di Mezzocorona (891 m n.p.m.). Zjazd kolejką górską do Mezzocorona. Powrót autokarem do hotelu. Kolacja, nocleg.

Czas przejścia szlaku ok. 5 godz. Przewyższenie szlaku 700 m, w tym ferraty 300 m. Stopień trudności ferraty – łatwa.

 

Dzień 5. FERRATA OTTORINO MARANGONI (Monte Albano)

Śniadanie. Przejazd autokarem do Mori (197 m n.p.m.). Dojście łatwym szlakiem (ok. 30 min.) do początku ferraty. Ferrata od początku jest trudna i przede wszystkim w pierwszej części trzyma ramiona w sporym napięciu. Po pierwszych zakosach skalnych i pionowym kominie można zejść z ferraty i wygodnym szlakiem wrócić do punktu wyjścia. Natomiast ferrata dalej wiedzie na ekstremalnie wertykalnych ścianach i trawersach, gdzie niewiele jest miejsca na nogi. Na odcinkach najmniej urzeźbionej skały szlak uposażony jest w dodatkowe metalowe płytki i wystające pręty, które pomagają odciążyć zmęczone ramiona. Ferrata kończy się na wysokości ok. 500 m n.p.m. Zejście szlakiem turystycznym (ok. 1 godz.) do Mori. Powrót autokarem do hotelu. Kolacja, nocleg.

Czas przejścia szlaku ok. 4 godz. Przewyższenie szlaku 300 m, w tym ferraty 200 m. Stopień trudności ferraty – trudna.

 

Dzień 6. FERRATA DELLA MENDOLA AL ROEN (Grupa Mendola – Monte Roèn)

Śniadanie. Przejazd autokarem na przełęcz Passo Mendola (1362 m n.p.m.). Podejście leśnym szlakiem (ok. 1 godz.) przez Malga Roèn do schroniska Überetscher Hütte -Rifugio Oltradige (1775 m n.p.m.). Stąd (ok. 10 min.) szlakiem dochodzi się do wapiennej ściany, gdzie zaczyna się ferrata. Droga początkowo biegnie trawersem w rozległych niszach skalnych, a następnie przy pomocy dodatkowych klamer prowadzi w pionie na rozległy grzbiet, gdzie kończy się szlak ubezpieczony. Dalej szlak po zielonym płaskowyżu prowadzi na szczyt Monte Roèn (2116 m n.p.m.). Rozległa panorama sięga szczytów: Adamello, Carè Alto, odległych Alp Auriny, Dolomitów, Lagorai oraz rozległą dolinę Górnej Adygi. Zejście ubezpieczonym szlakiem Sentiero dei Camosci do schroniska Oltradige ( 1775 m n.p.m.) i dalej szlakiem do przełęczy Passo Mendola. Powrót autokarem do hotelu. Kolacja, nocleg.

Czas przejścia szlaku ok. 6 godz. Przewyższenie szlaku 800 m, w tym ferraty ok. 250 m. Stopień trudności ferraty – łatwa.

 

Dzień 7. FERRATA RIO SECCO (grupa Fiemme – Cadin Alto)

Śniadanie. Przejazd autokarem w okolice miasteczka Salorno na parking Cadin (220 m n.p.m.). Podejście szlakiem leśnym (ok. 20 min.) do miejsca, gdzie zaczyna się ferrata. Szlak ferraty prowadzi wewnątrz wąwozu wydrążonym w skale nieistniejącego dzisiaj potoku, co tłumaczy nazwę ferraty – wyschłego potoku. Dosyć atletyczna pionowa wspinaczka po dobrze urzeźbionej skale prowadzi do krótkich trawersów i naturalnych skalnych tarasów, na których można ulżyć ramionom. Trudniejsze odcinki uzbrojone są w metalowe klamry pomniejszające stopień trudności. Nie brakuje męczących pionowych kominków oraz krótkich lekko przewieszonych trawersów. Cala droga wspinaczki odbywa się w scenerii skalnej i dzikiej roślinności, podkreślając tajemniczy charakter kanionu. Ferrata kończy się na wysokości 580 m n.p.m. Stąd leśny szlak prowadzi (ok. 5 min.) w gorę do rozwidlenia szlaków, a następnie w dół (ok. 40 min.) krótkimi odcinkami ubezpieczonymi do parkingu Cadin. Przejazd autokarem do lokalnej winnicy – Termeno na degustacje 3 win z Górnej Adygi. Powrót autokarem do hotelu. Kolacja, nocleg.

Czas przejścia szlaku ok. 3 godz. Przewyższenie szlaku 400 m, w tym ferraty ok. 300 m. Stopień trudności ferraty – trudna.

 

Dzień 8. FERRATA FAVOGNA (Grupa Mendola – Altopiano di Favogna)

Śniadanie. Przejazd autokarem na parking do Roverè della Luna (207 m n.p.m.). Stąd krótkie podejście szlakiem (ok. 10 min.) do miejsca ferraty. Początkowo szlak wymaga łatwej skalnej wspinaczki bez zabezpieczenia w metalową linę, a następnie pokonania pionowego kominka uzbrojonego w klasyczną linę ferratową. Dalej pionową wspinaczkę usprawniają metalowe klamry, jednakże miejscami do pokonania są odcinki niezabezpieczone. Skalne trawersy oraz osłonięte roślinnością okapy urozmaicają długą drogę ferraty. Na szlaku nie brakuje przejść pionowych po żelaznych drabinach, a w większości pionowych podejść skała jest dobrze urzeźbiona. Na wysokości ok. 600 m n.p.m. rozległy taras panoramiczny otwiera widok na dolinę Piana Rotaliana i okoliczne szczyty. Stąd podejście turystycznym szlakiem do drugiej części ferraty, która prowadzi w górę w potężnej niszy skalnej. Ferrata kończy się w lesie Putzwald skąd ścieżką dochodzi się (ok. 40 min.) na płaskowyż Altopiano di Favogna (1100 m n.p.m.), na którym znajdują się zabudowania gospodarcze oraz uroczy XVII w. kościołek. Zejście szlakiem przez Favogna di Sotto do Roverè della Luna. Powrót autokarem do hotelu. Kolacja Nocleg.

Czas przejścia szlaku ok. 7 godz. Przewyższenie szlaku 800 m, w tym ferraty ok. 600 m. Stopień trudności ferraty – średnia, łatwa.

 

Dzień 9.

Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do Bolzano, otoczonej górami stolicy prowincji Górna Adyga. Spacer po centrum miasta o charakterystycznej włosko-tyrolskiej atmosferze: Piazza Walter, Piazza Erbe, Via dei Portici. Czas wolny. Powrót do autokaru i wyjazd do kraju. Przejazd nocny przez Austrię i Czechy.

 

Dzień 10.

Przyjazd do kraju.

 

Cena zawiera:

  • 7 noclegów w hotelu Elefant*** www.hotelelefant.it w 2–3-osobowych pokojach z łazienką i telewizorem;
  • wyżywienie zgodnie z programem – śniadania (bufet) i obiadokolacje (wybór menu, bufet sałatkowy i deser);
  • opiekę pilota;
  • przejazd komfortowym autokarem;
  • ubezpieczenie KL, CP i NNW w wyniku uprawiania amatorskich sportów ekstremalnych;
  • opłatę pobytową;
  • podatek VAT.

 

Cena nie zawiera:

  • obowiązkowej opłaty na miejscu za przewodników górskich (6 dni na szlaku przy min. 40 uczestnikach) – 90 EUR;
  • biletów na kolejki górskie niezbędne do realizacji programu – ok. 25 EUR;
  • dopłaty do pokoju 1-osobowego – 550 PLN.

 

Uwagi:

  • Program wymaga dobrego przygotowania kondycyjnego oraz odporności na całodzienny marsz.
  • Należy zabrać buty trekkingowe, odpowiednią odzież górską, plecak, uprząż biodrową z kompletem ferratowym, kask ochronny na głowę.
  • W przypadku niekorzystnych warunków pogodowych lub innych przyczyn niezależnych od Biura program może ulec zmianie.